Wat mag je niet eten en drinken als je zwanger bent?
Zwanger zijn is bijzonder, maar het betekent ook dat je opeens goed moet opletten op wat er op je bord ligt. Je lichaam reageert anders en je baby is extra kwetsbaar. Sommige producten brengen risico’s met zich mee door bacteriën, parasieten of schadelijke stoffen. Hieronder lees je welke etenswaren en dranken je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap.
Als je zwanger bent, wil je natuurlijk het allerbeste voor je baby. Maar wat mag je eigenlijk niet eten of drinken tijdens de zwangerschap? Sommige voedingsmiddelen kunnen risico’s vormen voor jou of je kindje, zoals rauw vlees, bepaalde kazen of vissoorten met veel kwik. In dit artikel van The Bump Club lees je precies welk eten en drinken je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, waarom dat zo is en welke veilige alternatieven er zijn. Zo weet je zeker dat je gezond en zorgeloos kunt genieten van deze bijzondere periode.
Kaas en zuivel
Zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk, zoals brie, camembert en chèvre waarop “au lait cru” staat, kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie. Deze bacterie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Ook ongepasteuriseerde melk of zuivelproducten direct van de boer zijn niet veilig om te gebruiken.
Vlees
Rauw of halfgaar vlees kan de toxoplasma-parasiet of listeria bevatten. Denk aan carpaccio, biefstuk rosé, tartaar, filet americain, ossenworst en bepaalde worstsoorten zoals salami. Zorg dat vlees altijd goed doorbakken is. Lever en leverproducten zijn een ander aandachtspunt: ze bevatten extreem veel vitamine A en een teveel hiervan kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.
Vis
Vis bevat belangrijke voedingsstoffen, maar rauwe of gerookte vis, zoals sushi, gerookte zalm, haring en tonijnsteak, kan listeria bevatten en vermijd je daarom beter. Daarnaast zijn roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai en koningsmakreel af te raden omdat ze relatief veel kwik ophopen. Te veel kwik kan de hersenontwikkeling van je baby beïnvloeden.
Alcohol en cafeïne
Tijdens de zwangerschap geldt een heel duidelijk advies: geen alcohol. Er bestaat geen veilige hoeveelheid. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van je kind.
Cafeïne komt voor in koffie, thee, cola, energiedrank en chocolade. Een te hoge inname kan de kans op een miskraam vergroten of zorgen voor een te laag geboortegewicht. Het advies is om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te nemen. Dat staat gelijk aan ongeveer twee kopjes koffie.
Voorverpakte rauwkost en salades
Kant-en-klare voorgesneden rauwkost of maaltijdsalades kunnen, zelfs wanneer ze gekoeld zijn, listeria bevatten. Het is veiliger om groenten en fruit altijd zelf vers te wassen en te snijden.
Zwangerschapsrecepten van The Bump Club
Binnen The Bump Club vind je heerlijke recepten die gezond, makkelijk én leuk zijn om te maken. Ze bevatten alle belangrijke voedingsstoffen voor jou en je kindje, zonder ingrediënten die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden. De recepten sluiten aan bij veelvoorkomende zwangerschapskwalen en ondersteunen ook het herstel na de bevalling en tijdens de borstvoeding.
Tip: Download ook de ZwangerHap-app van het Voedingscentrum. Deze app is te allen tijde up-to-date en geeft je direct inzicht in welke producten je veilig kunt eten en welke een (middel)hoog risico vormen.
Disclaimer: deze blog is bedoeld ter ondersteuning. Voor medische vragen of persoonlijke adviezen, neem altijd contact op met je verloskundige of arts.